Większość ludzi nie wyobraża sobie swojego życia bez słodyczy. Gdy tylko przychodzi gorszy dzień i człowieka dopada chandra, ręka jakoś tak sama lgnie do szuflady wypełnionej czekoladkami, cukiereczkami i innymi przysmakami – na pewno sama doskonale znasz to uczucie. Słodycze są jednak niezdrowe i raczej nie pomogą ci w odchudzaniu. Jeżeli jednak nie jesteś w stanie tak całkowicie z nich zrezygnować, naucz się przygotowywać ich zdrowsze i dietetyczne wersje – będą to m.in. ciastka owsiane na odchudzanie.

Ten przepis jest banalnie prosty, dlatego niezależnie od tego, jakie masz doświadczenie w kuchni, na pewno bez problemu sobie z nim poradzisz. Jego plusem jest również to, że nie wymaga on długiego stania przy kuchni. Owsiane ciasteczka zrobisz błyskawicznie i na pewno ci one tak zasmakują, że dzięki nim będziesz w stanie całkowicie zrezygnować z kupowania gotowych i mocno przetworzonych słodyczy. Jeśli masz w domu małe dzieci, koniecznie zachęć je do wspólnego pichcenia. Pozwól im pomagać, by stały się bardziej samodzielnie, a jednocześnie mogły spędzić z tobą więcej czasu. Wspólne gotowanie może być naprawdę świetną zabawą. A zapach unoszący się z piekarnika na pewno zachęci każdego do zajrzenia do kuchni – jest naprawdę niesamowity!

Na sam początek przygotuj sobie dwa średnie banany. Najlepiej sprawdzą się te mocno dojrzałe, niemalże czarne, gdyż są najsłodsze i przy tym mają na tyle miękką strukturę, że z łatwością zdołasz je utrzeć na papkę – zrób to z pomocą blendera bądź miksera. Zaraz potem wymieszaj masę z jednym jajkiem i zajmij się suchymi składnikami. Do większej miski wsyp ok. 1,5 szklanki płatków owsianych i kilka łyżek mąki owsianej (jeżeli jej nie masz, możesz zmiksować płatki górskie). Dodaj też garść sezamu i do tak przygotowanych składników wlej banany z jajkiem. Aby ciastka owsiane na odchudzanie były bardziej delikatnie i miały słodszy smak, masę uzupełnij łyżką oleju kokosowego oraz dowolną ilością miodu. Teraz czas przejść do wykonania samych ciasteczek, czyli ostatniego etapu pracy.

Masę wykładaj łyżką na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Formuj z niej okrągłe kuleczki i lekko je uklepuj, aby były bardziej spłaszczone (masa będzie potem rosnąć w piekarniku). Gdy już zużyjesz całe ciasto, umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Powinny upiec się w przeciągu ok. 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź po prostu, czy są już dobrze przyrumienione i jeśli tak będzie, wyciągnij je z piekarnika i poczekaj, aż ostygną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here