wtorek, 5 stycznia 2016

Przepis na kuleczki ryżowe z serem

Nie jestem mistrzem gotowania, nie mam w sobie jakiejś szczególnej pasji do tego zajęcia. Być może jeszcze kiedyś ją odkryję, ale na chwilę obecną wolę sprzątać niż gotować.
Niemniej jednak - jeśli już znajduję się w kuchni, to moje pichcenie wygląda bardziej na eksperyment niż na przyrządzanie posiłku. Mieszam ze sobą różne rzeczy i czekam na to, co się wydarzy. Czasami efekt końcowy jest całkiem niezły, co zawsze bardzo mnie cieszy, ale i nieco zaskakuje. Może jestem po prostu nieoszlifowanym kuchennym wirtuozem? :D

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować mój szybki przepis (większość "dań", które robię, są szybkie) na przepyszne kuleczki ryżowe z serem.

Składników potrzeba tyle, co, mówiąc kolokwialnie, "kot napłakał"

Ryż
Jajko
Bułka tarta
Ser żółty
Kostka rosołowa (ambitni mogą zrobić wywar samodzielnie)
Olej do smażenia.



Ryż gotujemy w kostce rosołowej, czekamy aż przestygnie. W międzyczasie można przygotować resztę: jajko i bułkę tartą, w których to będziemy panierować nasze kuleczki oraz żółty ser pokrojony w kosteczkę.
Po przestygnięciu formujemy z ryżu kuleczki, do których wkładamy kawałek sera. Następnie obtaczamy w jajku, później w bułce tartej (szczęśliwi ci, którzy nie muszą faktycznie trzeć bułki, tak jak ja) i smażymy na rozgrzanej patelni.





Tak przygotowane kuleczki świetnie komponują się z np. z sałatką. Są też świetną alternatywą dla ziemniaków.
W przepisie celowo nie podałam konkretnych ilości, ponieważ wszystko zależy od tego, dla ilu osób przyrządzacie posiłek.


3 komentarze:

  1. myślę , że to przepis idealny dla mojej przyjaciółki ,uwielbia takie jedzonki ;) chociaz sama też bym spróbowała chętnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i bardzo prosty przepis- to lubię :) Muszę je kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda na prosty, nie potrzeba wielu składników i w dodatku są to składniki, które akurat u mnie w domu są zawsze;D

    Myślę, że przepis warty wypróbowania;>

    www.kwietniowaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń